Lemnul de măslin este, datorită proprietăților sale, printre cele mai căutate materiale pentru obiecte de bucătărie. Ce îl recomandă este duritatea, dar mai ales textura sa organică și modelele unice. Pentru a veni în ajutorul celor care au ustensile de bucătărie din lemn de măslin, am scris un mic ghid cu sfaturi pentru îngrijirea acestora.
Istoria măslinului
Măslinul a fost de-a lungul timpului un simbol sacru al locuitorilor din bazinul mediteranean, legat în multe moduri de viața acestora.
Măslinul este chiar la baza legendei din mitologia greacă despre numele orașului Atena. Dorind amândoi să patroneze asupra măreței cetăți, zeița Atena și Poseidon au decis să aducă fiecare un cadou locuitorilor. Poseidon a creat o mare, cu tridentul său, însă apa era prea sărată pentru a le fi benefică cetățenilor. În schimb, zeița Atena a îngenunchiat și a plantat un măslin, ce le-a fost de folos atenienilor prin fructele sale, uleiul său, pentru iluminat, și lemnul pentru construcții și căldură.
Ce este atât de special la lemnul de măslin?
În zilele noastre, lemnul de măslin este apreciat datorită durității sale și a caracterului estetic aparte, prin șlefuirea brută cu scopul de a păstra modelul organic.
Creșterea neregulată, cu multe ramuri ce înconjoară trunchiul, duce la extragerea dificilă a bucăților mari, și, implicit, la un preț ridicat. Lemnul său a devenit o variantă sustenabilă pentru ustensile și obiecte de bucătărie, dar este căutat și pentru mobilă și obiecte decorative, datorită texturii spectaculoase.
Cu fiecare nod și linie sinuoasă, este foarte greu să nu-ți placă felul în care un obiect din lemn de măslin își arată personalitatea. Lemnul de măslin nu este doar un material ce îți încântă privirea, ci și o sursă sustenabilă de a produce printre cele mai calitative ustensile, vase și obiecte pentru casă.
Lemnul de măslin are o duritate și o densitate mare, fiind folosit chiar și pentru mobilă. Deși este susceptibil la termite, lemnul de măslin poate rezista o perioadă lungă de timp, dacă este întreținut corespunzător. Nu trebuie să uităm nici proprietățile antibacteriene naturale ale lemnului de măslin, obiectele fiind mai ușor de curățat și de îngrijit.
Ungerea cu ulei
Pentru a asigura protecția și hidratarea ustensilelor din lemn de măslin, este necesar să le tratăm cu ulei mineral alimentar în două straturi. După al doilea strat, produsele pot fi lăsate să se usuce natural peste noapte, fără a fi folosite până la uscarea completă.
Este de preferat să evităm uleiurile vegetale, chiar și uleiul de măsline, care pot râncezi. Totuși, o alternativă potrivită pentru uleiul mineral este cel de cocos, ce nu râncezește repede, datorită aportului mic de grăsimi nesaturate.
Dacă folosim obiectele regulat, recomandăm acest tratament o dată pe săptămână sau după fiecare utilizare.
Chiar dacă deținem doar obiecte din lemn de măslin cu scop decorativ și acestea au nevoie de ungere ocazională.
Clătirea
După utilizare, vasele din lemn de măslin se șterg de mână cu o cârpă umezită în apă călduță și, doar dacă este necesar, un detergent blând, preferabil fără parfum. Pentru a nu agresa lemnul, prosopul este de preferat a fi din microfibră sau alt material textil non-abraziv, ce nu lasă scame. Putem folosi o lavetă din nylon pentru a îndepărta resturile de mâncare mai dificile.
În continuare, este recomandată uscarea lor de mână, pentru a evita umflarea lemnului.
Produsele nu ar trebui niciodată scufundate în apă sau supuse unui jet puternic, dar nici lăsate să se usuce natural. Aceste metode slăbesc structura lemnului, care poate crăpa.
De altfel, vasele din lemn de măslin nu se folosesc la cuptorul cu microunde și nici la mașina de spălat vase. În ambele situații, lemnul se va usca excesiv, ducând la crăpături și degradare.
Rezistența la pete
Datorită lemnului dens și dur, produsele din lemn de măslin sunt, în mod normal, rezistente la pete. Îngrijirea constantă și ungerea conform instrucțiunilor le va crește rezistența.
În situații rare, se poate întâmpla ca lemnul să se păteze. Pentru a elimina petele, se folosește un șmirghel foarte fin și atingeri delicate.
Rezistența la mirosuri
O îngrijire constantă, conform instrucțiunilor, scade șansa ca produsele din lemn să capteze mirosul aperitivelor sau a gustărilor. Totuși, dacă anumite mirosuri mai puternice (ceapă, usturoi etc.) persistă, acestea pot fi neutralizate prin frecarea cu suc de lămâie sau amestec de bicarbonat de sodiu cu apă.
Îngrijirea pe termen lung
Dacă nu obiectele nu au mai fost folosite un timp îndelungat, pot fi curățate cu un scrub format din suc de lămâie și sare. Unele surse recomandă, pentru igienizare, și tapotarea cu o soluție de 3% peroxid de hidrogen, amestecat în proporție egală cu apă, dar această metodă poate fi mai dură. Pentru clătire, putem folosi apă călduță și uscarea de mână cu o cârpă moale.
Deși poate fi mai pretențios decât alte materiale din casă, lemnul de măslin are un farmec aparte și, îngrijit corespunzător, va fi pe lângă noi pentru un timp îndelungat.
În continuare, te invităm să îți alegi bolul preferat din colecția Tinterra de Boluri din lemn de măslin.